Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 743
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 743
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Składniki
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostygnięciu przeciskamy je przez praskę lub przez maszynkę do mięsa. Przeciśnięte ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy je. Dzielimy je na 4 części, jedną część przekładamy na pozostałe. Puste miejsce w misce wypełniamy mąką. Dodajemy jajka i zagniatamy.
Nadzienie 1; Siekamy cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy cebulę i posypujemy szczyptą cukru. Mieszamy Następnie dodajemy szczyptę szafranu, szczyptę majeranku, pieprz, około łyżeczki vegety oraz szczyptę papryki ostrej. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy do czasu aż cebulka się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną kaszankę. Podsmażamy kilka minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie 2; Z pasztetowej usuwamy jelito kroimy na kawałki dodajemy czosnek oraz pieprz. Rozdrabniamy wszystko widelcem aż powstanie jednolita masa,
Rwiemy kawałki ciasta formujemy kulki które następnie rozgniatamy na dłoni dodajemy około łyżeczki wybranego nadzienia i zlepiamy. Przygotowane kluchy wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę. Delikatnie mieszamy aby nie przywarły do dna. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Na patelni rozpuszczamy margarynę lub masło. Siekamy cebulkę. Cebulkę dodajemy na patelnie. Dodajemy szczyptę cukru. Podsmażamy. Następnie dodajemy szczyptę szafranu, pieprzu, vegetę. gdy cebulka będzie już gotowa. Dodajemy do niej odsączone kluch i podsmażamy wszystko około minutki. Przekładamy na talerz i gotowe. Najlepiej smakują na drugi dzień.