Do góry

Dania główne Przepis na:

Sycylijskie rolady

Sycylijskie rolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5194

Dodano:

Odsłon: 3032

Involtini alla siciliana czyli sycylijskie rolady w oryginalnej wersji skladaja sie z cienkich plasterków cieleciny i sa nadziewane sosem beszamelowym, szynka, kostkami sera, orzeszkami piniowymi i bułka tarta. W mojej wersji rolady z cienkich plastrów rostbefu wolowego sa nadziewane szynka i suszonym pomidorem, do tego sos w kolorze bialo-czerwonym i salata.

Składniki

  • 8 cienkich plasterków rumpsteaka
  • 8 cienkich plasterków gotowanej szynki
  • 8 suszonych pomidorów
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka tymianku i rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • CZERWONY SOS:
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g siekanych pomidorów
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • BIAŁY SOS:
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Usunac grubsze warstwy tluszczu z plastrów rumpsteaków, doprawic sola i pieprzem po obu stronach, wylozyc ½ plasterka gotowanej szynki i 1 suszonym pomidorem.
    Zwinac, spiac wykalaczka i smazyc 4-5 minut na oleju z czosnkiem i ziolami.

  2. W miedzyczasie przygotowac czerwony sos. Cukier karmelizowac w rondelku do jasnobrazowego koloru. Dodac pokrojone pomidory, ocet malinowy i chili, gotowac przez 5 minut na malym ogniu. Na koniec dodac oliwe z oliwek.
    Bialy sos. Zredukowac smietane o polowe, nastepnie doprawic ja odrobina soli i galki muszkatolowej.

  3. Involtini podawac z czerwonym i bialym sosem i salata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń