Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia i infekcje. Jak obronić się przed chorobą i wzmocnić swoją odporność? Proponuję Wam coś niezwykłego – syrop z cebuli! Syrop z cebuli to mikstura na którą przepis znany jest od pokoleń. Być może w dzieciństwie robiła go Wam mama lub babcia. Syrop ten jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego niedrogi. Jego zalety są natomiast ogromne. Przede wszystkim ma działania bakteriobójcze i antywirusowe. Zawiera wiele witamin (A, B, C, PP) oraz mikroelementów (cynk, selen, fosfor, wapń). Cebula ma też dużo żelaza, dlatego polecana jest osobom mającym skłonność do anemii. Reguluje trawienie, wzmacnia odporność, poprawia krążenie. Syrop obniża też gorączkę, pomaga przy chorobach pęcherza lub dróg moczowych. Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie domowego syropu z cebuli, potrzebne Wam będą jedynie: 2-3 cebule cukier słoik Cebule drobno siekamy. Na spód słoika sypiemy cukier (tak, aby przykrył dno). Wrzucamy część cebuli i znów przesypujemy cukrem. I tak dalej, aż wykorzystamy całe warzywo. Można też dodać sok z cytryny lub miód. W ten sposób stworzycie własną, niezawodną broń na bakterie i zarazki. I choć smak syropu nie jest wyjątkowo przyjemny – na prawdę warto go pić. Wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 226
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 991
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 226
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 991
Składniki