Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa szarlotka z kremowym budyniem i chrupiącymi, karmelizowanymi orzechami. Skusisz się? Gwarantujmy, że szarlotka wrocławska przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wypieków z jabłkami. Jeśli lubisz ciasta czekoladowe, podczas przygotowania spodu, zastąp część mąki 2 łyżkami kakao.
Składniki
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i odstaw. Przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W dużej misie utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku (muszą być w temperaturze pokojowej), następnie zmniejsz obroty miksera i wsypuj po łyżce mieszanki mącznej do jej wykończenia. Ciasto powinno wyjść gęste. Wyłóż ciasto do blaszki, wyrównaj i wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180 C i piecz ok. 20-25 minut.
W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wrzuć jabłka do garnka, wsyp 2 łyżki cukru i gotuj na wolnym ogniu, aby sok z jabłek odparował. Możesz dodać szczyptę cynamonu, jeśli lubisz jego smak. Gorące jabłka wyłóż na upieczony spód. Lekko przestudź.
Do garnka wlej ok. 400 ml mleka i wsyp cukier, w miseczce roztrzep proszki budyniowe z resztą mleka. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlej do niego mieszankę budyniową i ugotuj budyń. Gorący budyń wylej na warstwę przestudzonych jabłek.
Posiekaj orzechy i wrzuć do garnka, zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki wody i karmelizuj na bardzo wolnym ogniu, by się nie przypaliły. Gdy stworzy się karmel, wyłóż orzechy na wierzch ciasta, wyrównaj i wstaw blachę do lodówki do schłodzenia. Po godzinie szarlotka jest gotowa.