Do góry

Dania główne Przepis na:

Szarpana wieprzowina po Jarlańsku

Szarpana wieprzowina po Jarlańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 170

Dodano:

Odsłon: 775

Tanie, długie w wykonaniu, PRZEPYSZNE !

Składniki

  • Łopatka / szynka wieprzowa <600 g
  • Średnia cebula
  • Pół główki czosnku
  • Ketchup 70 g
  • Musztarda 30 g.
  • Cukier brązowy 20 g
  • Papryka słodka wędzona 5 g
  • Chilli 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki stołowe miodu
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarpana wieprzowina po Jarlańsku

Przygotowanie

  1. Robimy marynatę.
    Wszystkie składniki oprócz cebuli i czosnku sypiemy do miseczki i mieszamy dokładnie aż do powstania płynnej brei.

  2. Mięso przekładamy do woreczka , nabijamy je wcześniej kilkukrotnie nożem w wielu miejscach aby marynata wniknęła do środka. Po związaniu delikatnie masujemy nasze mięsko aby marynata dostała się w każdy jego zakamarek Woreczek związujemy i odkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

  3. Po nocy wyjmujemy " cukierek " z lodówki i wylewamy zawartość do naczynia żaroodpornego. Obkładamy cebulą i czosnkiem.

  4. Nim przejdziemy do właściwego pieczenia, wpierw pieczemy 23 minuty w 200 stopniach bez przykrycia z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 115 stopni bez termoobiegu i pieczemy pod przykryciem PIĘĆ godzin.

  5. Po tym czasie mięsko jest delikatne i idealnie kruche. Ledwo dotknięte widelcem rozpada się na włókna. Roboty przy tym daniu niema dużo, jednak to czekanie... WIERZCIE MI ZE WARTO !

  6. Danie idealnie komponuje się z kluskami śląskimi i surówka :) Polecam !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń