Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny szaszłyk z piersi kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw, czyli patent na fit-grillowanie. Dzięki marynowaniu w jogurcie kurczak pozostaje wyjątkowo soczysty!
Patyczki do szaszłyków
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40063
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 194
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 382
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9297
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40063
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 194
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 382
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9297
Składniki
Mięso na szaszłyki najlepiej przygotować już dzień przez grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu, mięso powinno marynować się przed chociaż 2 godziny. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Ważne, aby kawałki były podobnej wielkości. Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki. Wyciągamy je na około 1 godzinę przed grillowaniem. Patyczki do szaszłyków moczymy kilka minut w wodzie - dzięki temu mięso łatwiej zejdzie po przygotowaniu. Nadziewamy kawałki mięsa, niezbyt ciasno. Polecam nadziewać na 2 patyczki, wtedy podczas obracania szaszłyków kawałki mięsa pozostają na swoim miejscu. Grillujemy, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie upieczone w środku. Czas przygotowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków kurczaka, ale także od żaru na grillu. U mnie zrobiły się jako ostatnie - po karczku i kiełbasie. Warto kontrolować na jednym kawałku mięsa jak wygląda wnętrze, aby nie były surowe, ale także aby nie pozostały na grillu za długo. Szaszłyki podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.