Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto j pomysł na filet z kurczak w wyjątkowej marynacie, owinięte boczkiem w towarzystwie cukinii. Wyśmienite szybkie szaszłyki na grilla.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Składniki
Mięso oczyścić z błonek i pokroić na długie paski o szerokości 2 cm. Przygotować marynatę ze składników podanych w przepisie, suszone pomidory pokroić drobno w kostkę i dodać do marynaty. Wszystko zamieszać wylać na nasze mięso, wymasować dobrze, aby marynata owinęła się o mięso. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Patyczki w tym czasie zalać zimna wodą i pozostawić na 1 godzinę. Moczymy po to ,aby nam się nie zapaliły na ruszcie.
Gotowe mięso najpierw owijamy dookoła jednym plasterkiem boczku a następnie nabijamy na patyczek. Na każdy patyczek nabijamy tylko jeden pasek, chyba że mamy końcówki małych pasków wówczas nabijamy dwa. Z dwóch piersi z kurczaka wyszło mi 13 szaszłyków. Na końcu szaszłyki posmarować resztą marynaty.
Cukinię umyć ,osuszyć i pokroić w krążki, wrzucić do miski , polać olejem doprawić przyprawami czyli tymiankiem ,oregano i solą.
Przygotowane szaszłyki smażyć kilka minut przekręcając na drugą stronę tak ,aby równomiernie się grillowały. Cukinie ,też grillujemy w tym samym czasie po kilka minut ,z każdej strony. Po prostu cukinie mają być rumiane. Szaszłyki idealnie się komponują z ulubionym dip em. Zapraszam na dip tzatziki ,przepis na moim profilu. Podajemy np. .salatkę grecką ,przepis znajdziesz na moim profilu. Buon appetito!