Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki w sezamie z pure dyniowo-ziemniaczanym z surówką z pora

Szaszłyki w sezamie z pure dyniowo-ziemniaczanym z surówką z pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 57

Bardzo sycące i smaczne danie.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • Łyżeczka majonezu
  • Łyżeczka musztardy miodowej
  • Łyżeczka pasty z papryczek chili
  • Suszony czosnek
  • suszony imbir
  • sól
  • Biały pieprz
  • Ziarna sezamu (u mnie czarny sezam)
  • Ziemniaki
  • Dynia piżmowa
  • por
  • ogórek
  • Jogurt naturalny
  • patyczki do szaszłyków
  • Kurkuma
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodać musztardę, majonez, pastę chili. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i imbirem.
    Wszystko wymieszać.

  2. Ulepić kotleciki i obtoczyć w ziarnach sezamu.

    W międzyczasie obrać ziemniaki i dynię. Pokroić na równe kawałki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy aż zmiękną.

  3. Kiedy ziemniaki i dynia zaczynają mięknąć nabić kotleciki na patyczki.

  4. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 12-15 minut.

  5. Por pokroić w plasterki, ogórka w półplasterki. Dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.

  6. Ziemniaki i dynię odcedzić przecisnąć przez praskę i wymieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

  7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń