Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z kurczaka z ananasem

Szaszłyki z kurczaka z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 340

Dodano:

Odsłon: 194

Idealne na letniego ogrodowego grilla. Doskonałe również z patelni grillowej. Zachwyci Was połączenie delikatnego smaku mięsa kurczaka z wyrazistym świeżym smakiem ananasa.

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki curry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sok 1/2 cytryny
  • Plastry ananasa z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sezamu
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szaszłyki z kurczaka z ananasem

Przygotowanie

  1. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Będą bardziej elastyczne.

  2. Przygotuj marynatę z oleju, cytryny, curry i soli.

  3. Mięso oczyść i pokrój na niezbyt grube równe kawałeczki. Im mniejsze tym szybciej mięso będzie upieczone. Mięso wymieszaj dokładnie z marynatą i postaw w lodówce na minimum 1 godzinę.

  4. Krążki ananasa pokrój na 3 części i nadziewaj patyczki na zmianę kawałkami mięsa i ananasa. Posyp sezamem i grilluj z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej, najpierw na większym ogniu, potem na mniejszym, aż do miękkości mięsa. U mnie ok. 10 minut.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń