Do góry

Dania główne Przepis na:

Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym

Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3631

Dodano:

Odsłon: 8822

Trafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie. "Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym"

Składniki

  • szczupak świeży lub mrożony
  • przyprawa do ryb
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietanki do sosów
  • koperek
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń