Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięsa cielęcego. Dzięki temu są delikatne, rozpływające się w ustach i bardzo wilgotne. W tej postaci nie są obtaczane w bułce tartej, zamiast czego znajduje się ona w środku. Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu - nie wymaga namaczania kajzerki w mleku, a całość przygotujesz w zaledwie 15 minut. Będą idealne po ciężkim dniu pracy, kiedy nie masz czasu na nic bardziej pracochłonnego.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22439
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14528
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4488
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43644
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 539
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22439
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14528
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4488
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43644
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 539
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje mięsa i przyprawy.
W osobnej misce ubij lekko jajka, a następnie dodaj je, razem z łyżką mleka, do masy mięsnej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Dodawaj partiami bułkę tartą, kontrolując gęstość mieszanki. Wyrabiaj masę, aż zacznie być elastyczna i była łatwa w formowaniu kotletów.
Z podanej ilości składników uformuj ok. 8-10 płaskich, okrągłych kotletów.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż je przez 7-8 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Gotowe sznycle krakowskie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i pozostaw na kilka minut, by oddały nadmiar tłuszczu.
Podawaj na ciepło, polane dowolnym sosem lub samodzielnie, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.
Kotlety przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni.