Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięsa cielęcego. Dzięki temu są delikatne, rozpływające się w ustach i bardzo wilgotne. W tej postaci nie są obtaczane w bułce tartej, zamiast czego znajduje się ona w środku. Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu - nie wymaga namaczania kajzerki w mleku, a całość przygotujesz w zaledwie 15 minut. Będą idealne po ciężkim dniu pracy, kiedy nie masz czasu na nic bardziej pracochłonnego.
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 183
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 582
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 623
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 183
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 582
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 623
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje mięsa i przyprawy.
W osobnej misce ubij lekko jajka, a następnie dodaj je, razem z łyżką mleka, do masy mięsnej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Dodawaj partiami bułkę tartą, kontrolując gęstość mieszanki. Wyrabiaj masę, aż zacznie być elastyczna i była łatwa w formowaniu kotletów.
Z podanej ilości składników uformuj ok. 8-10 płaskich, okrągłych kotletów.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż je przez 7-8 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Gotowe sznycle krakowskie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i pozostaw na kilka minut, by oddały nadmiar tłuszczu.
Podawaj na ciepło, polane dowolnym sosem lub samodzielnie, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.
Kotlety przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni.