Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięsa cielęcego. Dzięki temu są delikatne, rozpływające się w ustach i bardzo wilgotne. W tej postaci nie są obtaczane w bułce tartej, zamiast czego znajduje się ona w środku. Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu - nie wymaga namaczania kajzerki w mleku, a całość przygotujesz w zaledwie 15 minut. Będą idealne po ciężkim dniu pracy, kiedy nie masz czasu na nic bardziej pracochłonnego.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje mięsa i przyprawy.
W osobnej misce ubij lekko jajka, a następnie dodaj je, razem z łyżką mleka, do masy mięsnej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Dodawaj partiami bułkę tartą, kontrolując gęstość mieszanki. Wyrabiaj masę, aż zacznie być elastyczna i była łatwa w formowaniu kotletów.
Z podanej ilości składników uformuj ok. 8-10 płaskich, okrągłych kotletów.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż je przez 7-8 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Gotowe sznycle krakowskie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i pozostaw na kilka minut, by oddały nadmiar tłuszczu.
Podawaj na ciepło, polane dowolnym sosem lub samodzielnie, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.
Kotlety przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Spożyj w ciągu 2 dni.