Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle w cieście naleśnikowym to ciekawa alternatywa dla klasycznych schabowych w panierce z bułki tartej. W tej wersji mięso jest niesamowicie delikatne i wilgotne wewnątrz. W tych sznyclach zakochają się wszyscy – młodzi i starzy. Danie przyrządzisz bardzo szybko – wystarczy kilka minut smażenia, by móc podać niedzielny obiad dla całej rodziny. Tym bardziej, jeśli z rana zostało ci nieco ciasta naleśnikowego z porannego śniadania, bez obaw możesz go użyć, by nic się nie zmarnowało.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 274
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 274
Składniki
Piersi z kurczaka przedziel wzdłuż na połowy. Umieść każdy płat między dwoma arkuszami folii spożywczej i za pomocą tłuczka do mięsa rozbij mięso delikatnie na grubość ok. 0,5 cm. Dopraw piersi solą i pieprzem. Odstaw je na bok.
Przygotuj ciasto. W dużej misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj przesiane mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Całość wymieszaj na gładką masę.
Ciasto odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
Na patelni rozgrzej cienką warstwą oleju. Bierz po jednym kotlecie i maczaj go w cieście. Pozwól nadmiarowi odkapać.
Smaż sznycle w cieście naleśnikowym na małym ogniu, przez 3-4 minuty z każdej strony. Sprawdzaj co chwilę, czy danie nie przypala się zbyt szybko.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, póki ciasto jest chrupiące.
Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj na patelni.