Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle z indyka

Sznycle z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17971

Dodano:

Odsłon: 383

Alternatywa dla schabowego i kotleta z piersi kurczaka

Składniki

  • 2 piersi z indyka ok. 500 g
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sznycle z indyka

Przygotowanie

  1. Polędwice z indyka umyłem, osuszyłem. Pokroiłem na ok. 1,5 cm kawałki ( grubość ). Położyłem mięso na desce, przykryłem folią spożywczą i lekko rozbiłem tłuczkiem do mięsa.
    Posoliłem, oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min.
    Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę.
    Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce.
    Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem jeden obok drugiego, smażyłem na sporym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyłem płomień do minimum i dopiero wtedy przewróciłem kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami dodałem masło, przykryłem szczelną przykrywką i tak dusiłem ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń