Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagi w pomidorach

Szparagi w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 83

Dodano:

Odsłon: 288

Smaczny wiosenny obiad w kilka minut. szparagi zapiekane w pomidorach są świetnym dodatkiem np. do makaronu lub ryżu.

Składniki

  • 500g pomidorów koktajlowych
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół szklanki siekanych migdałów
  • pęczek szparagów
  • 1 kostka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szparagi w pomidorach

Przygotowanie

  1. Pomidorki myjemy i wsypujemy do żaroodpornego naczynia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz bazylią. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 15 minut.

  2. Gdy pomidorki pękną i zrobią się lekko złote wyciągamy. Następnie usuwamy twarde końce szparagów i układamy szparagi na pomidorach. Posypujemy migdałami, łyżeczką czosnku. Lekko mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki oraz koperek. Po ośmiu minutach wyciągamy z piekarnika pomidory i obsypujemy pietruszką oraz koperkiem. Podajemy z ryżem lub makaronem.
    Ja zrobiłem z kopytkami :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń