Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone szparagi z boczkiem, polane sosem holenderskim i podane z sadzonymi jajkami to pomysł na przepyszny obiad lub bardzo sycące śniadanie. Taki zestaw możesz zaserwować również na brioszce lub podpieczonym, żytnim chlebie na zakwasie. Jeśli nie przepadasz za boczkiem, szparagi owiń w szynkę dojrzewającą np. parmeńską.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 128
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31292
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 414
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 128
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31292
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 414
Składniki
Szparagi umyj pod bieżącą wodą. Odłam zdrewniałe końcówki.
Każdy ze szparagów ciasno owiń plastrem boczku.
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, wyłóż szparagi. Postaraj się ułożyć je obok siebie, zachowując małe odstępy.
Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut.
Przygotuj sos. Do misy blendera przełóż żółtka, dodaj musztardę, przyprawy i sok z cytryny. Całość zmiksuj do połączenia się składników.
W rondelku rozpuść masło. Do masy z żółtek, nie przestając miksować, partiami wlewaj roztopione ciepłe masło.
Gdy składniki się połączą, a sos będzie gładki i aksamitny, skończ miksować.
Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę wody, wbij dwa jajka i smaż pod przykryciem do momentu ścięcia się białka.
Na talerzu ułóż pieczone szparagi i polej je wcześniej przygotowanym sosem. Obok wyłóż jajka sadzone.
Całość podawaj od razu po przygotowaniu.