Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak w sosie śmietanowym z pewnością zmieni postrzeganie tej rośliny przez niejednego niejadka tej wyjątkowo pysznej i zdrowej rośliny. No bo przecież kto z nas za młodu lubił objadać się szpinakiem? A w tej wersji jest prawdziwym majstersztykiem! Niby gra pierwsze skrzypce, ale dodatek śmietanki i parmezanu skutecznie uatrakcyjnia jego postać. Choć najlepiej to danie smakuje ze świeżymi liśćmi, to z powodzeniem możesz użyć też mrożonych – w tym wypadku nie ma potrzeby ich blanszowania, a jedynie rozmrożenia i dobrego odciśnięcia z nadmiaru wody.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19827
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242728
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19827
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242728
Składniki
Masło rozpuść na średnim ogniu w średniej wielkości garnku. Wsyp mąkę i smaż ją na złoty kolor przez ok. 2-3 minuty.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj ją do zasmażki i kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, do zeszklenia. Następnie dołóż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj aż mieszanina zacznie wydzielać intensywny zapach.
Wlej śmietankę i cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Dopraw solą, pieprzem, gałką i cayenne. Jeśli sos stał się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę mleka lub śmietanki, by uzyskać oczekiwaną konsystencję.
W dużym garnku zagotuj wodę. Na rancie połóż sitko, tak by znajdowało się pod powierzchnią wody. Wrzucaj partiami liście szpinaku i blanszuj je przez ok. minutę, a następnie natychmiast przenieś do zimnej wody. Odciśnij liście z nadmiaru wody i odłóż na bok.
Kiedy wszystkie liście szpinaku będą już zblanszowane, wrzuć je do sosu i delikatnie wymieszaj do połączenia.
Szpinak w sosie śmietanowym posyp tartym parmezanem i natychmiast podawaj, na gorąco.