Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak w sosie śmietanowym z pewnością zmieni postrzeganie tej rośliny przez niejednego niejadka tej wyjątkowo pysznej i zdrowej rośliny. No bo przecież kto z nas za młodu lubił objadać się szpinakiem? A w tej wersji jest prawdziwym majstersztykiem! Niby gra pierwsze skrzypce, ale dodatek śmietanki i parmezanu skutecznie uatrakcyjnia jego postać. Choć najlepiej to danie smakuje ze świeżymi liśćmi, to z powodzeniem możesz użyć też mrożonych – w tym wypadku nie ma potrzeby ich blanszowania, a jedynie rozmrożenia i dobrego odciśnięcia z nadmiaru wody.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 13
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 653
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 85
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 13
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 653
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 85
Składniki
Masło rozpuść na średnim ogniu w średniej wielkości garnku. Wsyp mąkę i smaż ją na złoty kolor przez ok. 2-3 minuty.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj ją do zasmażki i kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, do zeszklenia. Następnie dołóż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj aż mieszanina zacznie wydzielać intensywny zapach.
Wlej śmietankę i cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Dopraw solą, pieprzem, gałką i cayenne. Jeśli sos stał się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę mleka lub śmietanki, by uzyskać oczekiwaną konsystencję.
W dużym garnku zagotuj wodę. Na rancie połóż sitko, tak by znajdowało się pod powierzchnią wody. Wrzucaj partiami liście szpinaku i blanszuj je przez ok. minutę, a następnie natychmiast przenieś do zimnej wody. Odciśnij liście z nadmiaru wody i odłóż na bok.
Kiedy wszystkie liście szpinaku będą już zblanszowane, wrzuć je do sosu i delikatnie wymieszaj do połączenia.
Szpinak w sosie śmietanowym posyp tartym parmezanem i natychmiast podawaj, na gorąco.