Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1501

Dodano:

Odsłon: 3932

Zielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem.

Składniki

  • 80 dkg ziemniaków
  • 80 dkg szpinaku świeżego
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • sól gruboziarnista
  • kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 1 por biała część mała
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

Przygotowanie


  1. Ugotowane ziemniaki odcedzam i jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na 4 części, jedną odkładam do garnka, dodaję do niej szpinak umyty i miksuje blenderem. W miejsce odłożonej części ziemniaków dodaję taka sama ilość mąki ziemniaczanej, dodaje zielone ziemniaki, dodaję sól.

  2. Z ciasta formuje wałek i odcinam kawałki 1cm i w każdym robię palcem dziurkę. Gotuję we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około dwie minuty.

  3. Kapustę szatkuję drobno, marchew ścieram na tarce jarzynowej. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję boczek i dalej przesmażam, dodaję por pokrojony.

  4. Kapustę gotuje w malej ilości wody, dodaję marchew.

  5. Po ugotowaniu odcedzam wodę, dodaję boczek i mieszam i doprawiam. Podaję z kluskami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń