Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykłe kopytka, a jednak niezwykłe! Wymyśliłam kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym. Powstało fajne danie obiadowe. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3625
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3625
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Szklanka - 250 ml Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić, jeszcze ciepłe przekręcić przez maszynkę, wystudzić. Szpinak umyć, oderwać listki od łodyg. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzić, odcisnąć i drobno posiekać. Jeśli macie zamrożony szpinak należy go wcześniej wyłożyć na sitko, żeby się odmroził. Po odmrożeniu włożyć szpinak na patelnię i gotować, aż woda odparuje. Ciepły wyłożyć ponownie na sitko. Jak szpinak wystygnie, odcisnąć jeszcze raz nadmiar wody.
Przygotować sos pomidorowy: cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Wlać pół szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Wyłączyć gaz, zetrzeć czosnek i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i gotowe.
Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać do nich mąkę, jajka, sól, połączyć składniki, dołożyć szpinak, zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypać mąką, ciasto podzielić na kilka części. Z każdej uformować wałki i pokroić na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać z sosem pomidorowym. Smacznego !