Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykłe kopytka, a jednak niezwykłe! Wymyśliłam kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym. Powstało fajne danie obiadowe. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :-)
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 962
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 415
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 163
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 962
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 415
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 163
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Składniki
Szklanka - 250 ml Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić, jeszcze ciepłe przekręcić przez maszynkę, wystudzić. Szpinak umyć, oderwać listki od łodyg. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzić, odcisnąć i drobno posiekać. Jeśli macie zamrożony szpinak należy go wcześniej wyłożyć na sitko, żeby się odmroził. Po odmrożeniu włożyć szpinak na patelnię i gotować, aż woda odparuje. Ciepły wyłożyć ponownie na sitko. Jak szpinak wystygnie, odcisnąć jeszcze raz nadmiar wody.
Przygotować sos pomidorowy: cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Wlać pół szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Wyłączyć gaz, zetrzeć czosnek i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i gotowe.
Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać do nich mąkę, jajka, sól, połączyć składniki, dołożyć szpinak, zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypać mąką, ciasto podzielić na kilka części. Z każdej uformować wałki i pokroić na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać z sosem pomidorowym. Smacznego !