Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowo-bazyliowe naleśniki z jagodowym twarogiem

Przepis dnia 2021-09-26
Szpinakowo-bazyliowe naleśniki z jagodowym twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 325

Takim naleśnikom nie oparł by się nawet największy niejadek :) To także świetna opcja na przemycenie szpinaku do diety dziecka :D Bajecznie kolorowa, pyszna i niezwykle sycąca propozycja na obiad na słodko, deser czy posiłek do pracy.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 1 3/4 szklanki
  • mleko 3,2% 280 ml
  • Woda 250 ml
  • Jajko 2 szt.
  • szpinak baby 100 g
  • Bazylia 1 garść
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Nadzienie:
  • twaróg chudy 500 g
  • Jagody 150 g
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Dodatkowo:
  • cukier puder (do posypania)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szpinakowo-bazyliowe naleśniki z jagodowym twarogiem

Przygotowanie

  1. Szpinak umyć i przełożyć do miski, dodać bazylię. Zalać mlekiem i wodą i dokładnie zblendować, tak, aby nie było widocznych zielonych drobinek. Dodać mąkę, sól, jajka oraz olej. Zmiksować do połączenia składników. Odstawić na 15 minut, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste - dolać
    więcej mleka. Jagody z cukrem zmiksować w malakserze. Dodać twaróg i dokładnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sera.

  2. Naleśniki smażyć z obu stron na patelni nasmarowanej za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju. Na naleśniki rozsmarować twaróg i zwinąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń