Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje, że mięso łatwo odchodzi od kości, a sos na bazie czerwonego wina staje się bardzo intensywny w smaku i aromatyczny. Poezja.....
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 351
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 351
Składniki
Żebra natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Liście laurowe, rozmaryn i tymianek związać nitką.
Na sporej patelni rozgrzać smalec, mocno zrumienić szponder ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojone warzywa, aż lekko zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć 1-2 minuty. Następnie wlać wino i gotować przez kolejne kilka minut.
Sos przelać do brytfanki, dodać bulion i zioła, lekko doprawić solą i pieprzem. Brytfankę przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 3-3,5 godziny.
Po tym czasie kawałki mięsa wyciągnąć, a sos przetrzeć przez gęste sito. Przelać do garnka i w razie potrzeby doprawić do smaku. Żebra podawać polane sosem.