Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje, że mięso łatwo odchodzi od kości, a sos na bazie czerwonego wina staje się bardzo intensywny w smaku i aromatyczny. Poezja.....
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 323
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 307
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 150
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 86
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 323
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 307
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 150
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 86
Składniki
Żebra natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Liście laurowe, rozmaryn i tymianek związać nitką.
Na sporej patelni rozgrzać smalec, mocno zrumienić szponder ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojone warzywa, aż lekko zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć 1-2 minuty. Następnie wlać wino i gotować przez kolejne kilka minut.
Sos przelać do brytfanki, dodać bulion i zioła, lekko doprawić solą i pieprzem. Brytfankę przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 3-3,5 godziny.
Po tym czasie kawałki mięsa wyciągnąć, a sos przetrzeć przez gęste sito. Przelać do garnka i w razie potrzeby doprawić do smaku. Żebra podawać polane sosem.