Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Sztuka mięsa to bardzo stare i niegdyś popularne danie, przygotowywane zazwyczaj na wołowinie. Z braku dobrej dostępności oraz ceny zamieniam ją na karkówkę i wychodzi równie pyszne.
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 516
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 180
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14883
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 516
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 180
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14883
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 87
Składniki
Jarzyny na wywar obieramy, kroimy na pół, wrzucamy do sporego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, wlewamy zimną wodę i zagotowujemy. Wody powinno być tyle żeby mięso było ładnie przykryte.
Gdy wywar mocno wrze, dorzucamy mięso w kawałku, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę 45 minut.
Po jakiejś godzinie, gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je, chwilę studzimy i kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, zasmażamy na rumiano, potem rozprowadzamy rosołem i dusimy dosłownie ze 2 min, po tym czasie dorzucamy sporo szczypiorku, solimy, pieprzymy i gotowe.
W innym rondelku zasmażamy dwie łyżki masła na łyżce mąki, też rozprowadzamy bulionem, dodajemy śmietanę, chrzan, sól i pieprz do smaku, gotujemy chwilę i gotowe.
Gdy mięso się ugotuje, wyciągamy, chwilę studzimy, kroimy w plastry w poprzek włókien, i wydajemy na talerzu: najpierw kaszę, potem garnitu jarzynowy, potem plastry mięsa i polewamy sosem. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem. Idealnie do tego dania pasuje surówka z ogórków kiszonych, przepis wkrótce:). Smacznego!