Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Sztuka mięsa to bardzo stare i niegdyś popularne danie, przygotowywane zazwyczaj na wołowinie. Z braku dobrej dostępności oraz ceny zamieniam ją na karkówkę i wychodzi równie pyszne.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29242
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1664
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18578
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 676
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29242
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1664
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18578
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 676
Składniki
Jarzyny na wywar obieramy, kroimy na pół, wrzucamy do sporego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, wlewamy zimną wodę i zagotowujemy. Wody powinno być tyle żeby mięso było ładnie przykryte.
Gdy wywar mocno wrze, dorzucamy mięso w kawałku, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę 45 minut.
Po jakiejś godzinie, gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je, chwilę studzimy i kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, zasmażamy na rumiano, potem rozprowadzamy rosołem i dusimy dosłownie ze 2 min, po tym czasie dorzucamy sporo szczypiorku, solimy, pieprzymy i gotowe.
W innym rondelku zasmażamy dwie łyżki masła na łyżce mąki, też rozprowadzamy bulionem, dodajemy śmietanę, chrzan, sól i pieprz do smaku, gotujemy chwilę i gotowe.
Gdy mięso się ugotuje, wyciągamy, chwilę studzimy, kroimy w plastry w poprzek włókien, i wydajemy na talerzu: najpierw kaszę, potem garnitu jarzynowy, potem plastry mięsa i polewamy sosem. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem. Idealnie do tego dania pasuje surówka z ogórków kiszonych, przepis wkrótce:). Smacznego!