Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa, sos i buraczki.

Sztuka mięsa, sos i buraczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25627

Dodano:

Odsłon: 1205

Smaczne, zdrowe i lekkie danie składające się z duszonych plastrów schabu podane polane sosem z ziemniakami i buraczkami.

Składniki

  • schab 6 plastrów
  • ziemniaki 8-10 szt.
  • burak ćwikłowy 2 szt.
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • sól do smaku
  • Pieprz ziołowy
  • pieprz kolorowy
  • Koperek
  • Natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sztuka mięsa, sos i buraczki.

Przygotowanie

  1. Buraczki:

    Wymyte buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraki trzemy na dużych oczkach, starte dusimy w łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  2. Plastry schabu przyprawiamy solą i pieprzami, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Po czasie chłodzenia z przyprawami plastry schabu wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego z suszonej włoszczyzny i pasty rosołowej. Gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczamy sos i zabielamy, oraz dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki z koperkiem. W między czasie gotujemy ziemniaki. Plastry schabu podajemy z ziemniakami, polane sosem i z buraczkami.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń