Szybki "bigos" czyli potrawa "bigosopodobna" - podróbka bigosu :) Głównym składnikiem jest kapusta kiszona a oprócz niej pieczarki i kiełbasa i dodatkowo chili i keczup:) Lekko pikantna potrawa rozgrzeje w chłodne dni:)
Szybki "bigos"
Składniki
- kapusta kiszona 70 dag
- pieczarki 40 dag
- kiełbasa zwyczajna 50 dag
- keczup 2 łyżki kopiaste
- cebula 1 szt
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- mielone chili 0,5 łyżeczki
- masło 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
- kapusta kiszona 70 dag
- pieczarki 40 dag
- kiełbasa zwyczajna 50 dag
- keczup 2 łyżki kopiaste
- cebula 1 szt
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- mielone chili 0,5 łyżeczki
- masło 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Kapustę kiszoną odciskamy z soku, szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Pieczarki wraz z tłuszczem dodajemy do kapusty. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy na małym ogniu. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę. Oprószamy chili by kiełbasa i cebula nabrały ostrego smaku i podsmażamy do czasu aż wędlina się zrumieni. Do wszystkich składników dodajemy keczup i mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 85

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 954
Ostatnio komentowane przepisy

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 85

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 954



Składniki
- kapusta kiszona 70 dag
- pieczarki 40 dag
- kiełbasa zwyczajna 50 dag
- keczup 2 łyżki kopiaste
- cebula 1 szt
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- mielone chili 0,5 łyżeczki
- masło 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Kapustę kiszoną odciskamy z soku, szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Pieczarki wraz z tłuszczem dodajemy do kapusty. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy na małym ogniu. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę. Oprószamy chili by kiełbasa i cebula nabrały ostrego smaku i podsmażamy do czasu aż wędlina się zrumieni. Do wszystkich składników dodajemy keczup i mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Nie ma nic lepszego jak bigos!Pycha!
Super przepis:)
W każdej wersji bigos jest pyszny:)