Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki bigos

Szybki bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 170

Korzystaj z tego co masz w domu . Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i zaoszczędzisz czasu i pieniędzy

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty * Około 0.5 kg / 70 dkg wędliny lub kiełbasy
  • * Kostka rosołowa warzywna * 1 marchewka * 1 pietruszka
  • * Plaster selera * 10 pomidorków koktajlowych
  • * Kilka gałązek świeżej pietruszki * 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu
  • ,4 liście laurowe * Sól, pieprz mielony
  • * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 mała cebula
  • * Mały pęczek kopru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybki bigos

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlewamy około 1.5 l wody
    Kapustę siekamy i wkładamy do garnka porcjami , po miedzy które dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, obraną pokrojoną w kawałki marchew tak samo pietruszkę korzeń oraz seler. Natkę pietruszki natomiast myjemy siekamy i dodajemy do kapusty . Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty .Pomidorki koktajlowe po umyciu kroimy na pół i dodajemy do kapusty.Kostkę rosołową rozpuszczam w szklance wrzącej wody i dolewam do kapusty. Wszystko mieszam wysoką drewnianą łyżką.
    Rozmrożoną wędlinę oraz kiełbasę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Mieszamy tak aby wędlina znalazła się pomiędzy kapustą .
    Całość dusimy do miękkości . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem mielonym jeśli trzeba oraz koncentratem pomidorowym rozrobionym wrzącą wodą. Dosypujemy około łyżki świeżego siekanego kopru .
    Doskonale smakuje z ziemniakami jak i chlebem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń