Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dla studentów, niskobudżetowy makaron gotowany na jednej patelni.
Przepis dnia
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 10862
Jeżeli jesteście fanami ziemniaczków, musicie spróbować tych krokietów. :D Do...
Odsłon: 410
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 404
Przepis dnia
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 10862
Jeżeli jesteście fanami ziemniaczków, musicie spróbować tych krokietów. :D Do...
Odsłon: 410
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 404
Składniki
Zagotowujemy wodę w garnku na makaron. Solimy. Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pół słoiczka z pesto mieszamy w kubku z odrobiną wody (około 1/5 kubka). Dodajemy do tego 2/3 łyżki śmietany 18%. Jeśli używamy śmietany 30%, używamy jej zamiast wody. Mieszamy. Kroimy cukinię w paski. Podsmażamy ją na oliwie na patelni. Solimy szczyptą soli i przyprawiany czosnkiem i bazylią wedle uznania. Gdy cukinia się podpiecze, wlewamy mieszankę z pesto na patelnię i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Jeśli nadal jest zbyt rzadki, dodajemy śmietany 18% lub więcej pesto. Dodajemy pół łyżeczki cukru, by sos pomidorowy nie był zbyt kwaśny. Do zagotowanego sosu dodajemy mozarellę, by się roztopiła. Przerzucamy makaron na patelnię i wszystko mieszamy.