Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki "bigos"

Szybki bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 331

Szybki "bigos" czyli potrawa "bigosopodobna" - podróbka bigosu :) Głównym składnikiem jest kapusta kiszona a oprócz niej pieczarki i kiełbasa i dodatkowo chili i keczup:) Lekko pikantna potrawa rozgrzeje w chłodne dni:)

Składniki

  • kapusta kiszona 70 dag
  • pieczarki 40 dag
  • kiełbasa zwyczajna 50 dag
  • keczup 2 łyżki kopiaste
  • cebula 1 szt
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • mielone chili 0,5 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szybki "bigos"

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy z soku, szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Pieczarki wraz z tłuszczem dodajemy do kapusty.
    Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy na małym ogniu. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę. Oprószamy chili by kiełbasa i cebula nabrały ostrego smaku i podsmażamy do czasu aż wędlina się zrumieni. Do wszystkich składników dodajemy keczup i mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń