Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na szybki obiad ze schabu. Rozbijemy kawałki mięsa tak, żeby wymagały minimalnej obróbki cieplnej, i przygotujemy gęsty, pełen smaku sos pieczarkowo-śmietanowy. Schab przygotowany w ten sposób jest pyszny i pełen smaku, a połączenie pieczarek, cebuli i wina w sosie wynosi go na naprawdę niesamowity poziom.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 706
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 706
Składniki
Trzy duże szalotki pokrój w cienkie półplasterki, a pieczarki w dosyć grube półplasterki. Pietruszkę drobno posiekaj.
5 plastrów schabu o grubości około 1.5 cm delikatnie rozbij z obu stron za pomocą tłuczka. Nie muszą być tak cienkie jak na kotlety – wystarczy, że zmniejszą swoją grubość o połowę. Plastry schabu przypraw z obu stron solą i mielonym czarnym pieprzem.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz wykładam rozbite plastry mięsa i smaż je partiami po około 3 – 4 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru. Gotowe mięso wyjmij z rondla i odłóż na talerz, pod przykryciem, na czas przygotowania sosu.
Na pozostały w rondlu tłuszcz wyłóż szalotkę i smaż ją przez 2, 3 minuty, stale mieszając, aż stanie się miękka i półprzezroczysta. Kiedy cebula zmięknie, dodaj do niej pokrojone pieczarki. Zawartość rondla smaż na średnim ogniu, stale mieszając, przez około 3 – 4 minuty, aż grzyby nabiorą pięknego, głębokiego koloru i zdecydowanie zmniejszą swoją objętość.
Dodaj do rondla 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż przez około 30 sekund, do uwolnienia aromatu przez czosnek. Następnie dodaj gałązkę świeżego tymianku i posiekaną pietruszkę i 120 ml białego, wytrawnego wina. Zawartość rondla krótko przemieszaj i duś przez parę minut, do odparowania płynu.
Dodaj 180 ml śmietanki 18% i przemieszaj sos do całkowitego połączenia. Do tak przygotowanego sosu włóż podsmażone wcześniej plastry schabu wraz ze wszystkimi sokami, które z niech wypłynęły. Naczynie przykryj pokrywką, ustaw pod nim najniższy ogień i duś jego zawartość przez kolejnych 5 – 10 minut.
Schab podawaj przybrany świeżą pietruszką, z surówką i ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!