Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i proste w przygotowaniu danie, które jest zarazem bardzo efektowne.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 735
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 93
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 735
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 93
Składniki
Cebule należy obrać i drobno posiekać. Jeżeli używamy świeżych grzybów to należy je oczyścić (w przypadku mrożonych nie musimy nic robić). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i szklimy ją przez chwilę. Dodajemy kurki, solimy i przykrywamy patelnią i dusimy przez chwilę. Na patelni powinno pojawić się sporo płynu z grzybów. Teraz można dodać ryż.
Risotto cały czas musimy mieszać. Dodawaj trochę wody, mieszaj risotto aby nie przywarło i przykrywaj (jak ryż wchłonie wodę to rób tak ponownie). Proces ten należy powtarzać do czasu aż ryż zmięknie całkowicie.
Kiedy ryż będzie już praktycznie miękki dopraw wszystko solą i pieprzem a następnie wlej do miseczki 200-300ml śmietanki i dodawaj po trochę ciepłego ryżu z patelni i mieszaj (hartujemy w ten sposób śmietankę aby się nie zważyła). Następnie powoli wlewaj do risotto i mieszaj. Dzięki temu risotto będzie miało kremową konsystencję.
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Skrój w cienkie plasterki twardy ser (parmezan). Nałóż risotto na talerz, udekoruj natką i serem i podawaj ciepłe. Zachęcam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję i objaśniam krok po kroku jak przygotować to danie. Życzę smacznego!