Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 3579
Dodano: 18.12.2019
Odsłon: 2094
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w marynacie szynkę i wstawić na noc do lodówki.
Przed smażeniem pokroić cebulę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż będzie miękka, odsunąć trochę na bok, i przełożyć na patelnię szynkę (marynatę zachować).
Obsmażyć szynkę z każdej strony, przełożyć do formy do zapiekania.
Do marynaty przełożyć cebulę z patelni, na patelnię wylać szklankę wody i opłukać wszystkie soki z patelni, przelać do marynaty, wymieszać, dodać jeszcze 1/2 szklanki wody.
Sos przelać do szynki.
Piec szynkę w 180 stopniach, przez ok 1,5 -2 h.
Przewracać co jakiś czas.
Po upieczeniu poczekać 10 minut, przełożyć szynkę na talerz, przykryć.
Sos zblendować. Podawać szynkę pokrojoną w plastry, polaną sosem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 18 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Rewelka ,uwielbiam tak zrobioną szynkę, pycha :)1 Kto głosował? | Odpowiedz