Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka miodowo-musztardowej marynacie

Szynka miodowo-musztardowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 3579

Dodano:

Odsłon: 2094

Pyszna szynka w marynacie miodowo-musztardowej - doskonała na świąteczny stół

Składniki

  • szynka (ok 1 kg)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól,pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka miodowo-musztardowej marynacie

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w marynacie szynkę i wstawić na noc do lodówki.

  2. Przed smażeniem pokroić cebulę.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż będzie miękka, odsunąć trochę na bok, i przełożyć na patelnię szynkę (marynatę zachować).
    Obsmażyć szynkę z każdej strony, przełożyć do formy do zapiekania.
    Do marynaty przełożyć cebulę z patelni, na patelnię wylać szklankę wody i opłukać wszystkie soki z patelni, przelać do marynaty, wymieszać, dodać jeszcze 1/2 szklanki wody.
    Sos przelać do szynki.

  3. Piec szynkę w 180 stopniach, przez ok 1,5 -2 h.
    Przewracać co jakiś czas.
    Po upieczeniu poczekać 10 minut, przełożyć szynkę na talerz, przykryć.
    Sos zblendować. Podawać szynkę pokrojoną w plastry, polaną sosem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 grudnia 2019 Rewelka ,uwielbiam tak zrobioną szynkę, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń