Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona w cydrze

Przepis dnia 2020-10-27
Szynka pieczona w cydrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2216

Dodano:

Odsłon: 481

bardzo aromatyczna pieczeń do podania na ciepło lub na zimno

Składniki

  • szynka wieprzowa - 1,2 kg
  • cydr - 500 ml
  • miód - 2 łyżki
  • czosnek - 6-8 ząbków
  • majeranek - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szynka pieczona w cydrze

Przygotowanie

  1. czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy go z solą, pieprzem, majerankiem i miodem - tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie mięso

  2. natarte mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy go marynować i zalewamy cydrem, odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce - jeżeli cydr nie zakrył nam całego mięsa, to w trakcie marynowania kilkukrotnie go obracamy

  3. zamarynowane mięso wyciągamy z zalewy i obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju

  4. obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy również całą marynatę, po czym pieczemy, bez przykrycia, przez 1,5 godziny, w piekarniku nagrzanym do 160 st. C

  5. po tym czasie możemy włączyć opcję grilla i/lub termoobiegu na około 10 min., żeby mięso ładnie nam się przypiekło

  6. po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy pieczeń na przynajmniej 10 minut, a potem podajemy, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń