bardzo aromatyczna pieczeń do podania na ciepło lub na zimno
Szynka pieczona w cydrze
Składniki
- szynka wieprzowa - 1,2 kg
- cydr - 500 ml
- miód - 2 łyżki
- czosnek - 6-8 ząbków
- majeranek - 2 łyżki
- olej - 4 łyżki
- sól, pieprz
Składniki
- szynka wieprzowa - 1,2 kg
- cydr - 500 ml
- miód - 2 łyżki
- czosnek - 6-8 ząbków
- majeranek - 2 łyżki
- olej - 4 łyżki
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy go z solą, pieprzem, majerankiem i miodem - tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie mięso
natarte mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy go marynować i zalewamy cydrem, odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce - jeżeli cydr nie zakrył nam całego mięsa, to w trakcie marynowania kilkukrotnie go obracamy
zamarynowane mięso wyciągamy z zalewy i obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju
obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy również całą marynatę, po czym pieczemy, bez przykrycia, przez 1,5 godziny, w piekarniku nagrzanym do 160 st. C
po tym czasie możemy włączyć opcję grilla i/lub termoobiegu na około 10 min., żeby mięso ładnie nam się przypiekło
po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy pieczeń na przynajmniej 10 minut, a potem podajemy, smacznego ;-)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 53
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 53



Składniki
- szynka wieprzowa - 1,2 kg
- cydr - 500 ml
- miód - 2 łyżki
- czosnek - 6-8 ząbków
- majeranek - 2 łyżki
- olej - 4 łyżki
- sól, pieprz
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy go z solą, pieprzem, majerankiem i miodem - tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie mięso
natarte mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy go marynować i zalewamy cydrem, odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce - jeżeli cydr nie zakrył nam całego mięsa, to w trakcie marynowania kilkukrotnie go obracamy
zamarynowane mięso wyciągamy z zalewy i obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju
obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy również całą marynatę, po czym pieczemy, bez przykrycia, przez 1,5 godziny, w piekarniku nagrzanym do 160 st. C
po tym czasie możemy włączyć opcję grilla i/lub termoobiegu na około 10 min., żeby mięso ładnie nam się przypiekło
po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy pieczeń na przynajmniej 10 minut, a potem podajemy, smacznego ;-)
jeszcze nie robiłem ale zapowiada się emm... SMACZNIE🤤
Mam nadzieję, że posmakują ;)
własnie takiego czegos szukałam:) dzieki za przepis