Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w kremie warzywnym z lubczykiem

Szynka w kremie warzywnym z lubczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26803

Dodano:

Odsłon: 982

Przepis na szynkę wieprzową w warzywnym kremie z nutką lubczyku to zdrowa, smaczna i pożywna propozycja na obiad.

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1/4 pęczka lubczyku
  • Pęczek świeżego koperku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • Kawałek selera
  • Korzeń pietruszki
  • Cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy (opcjonalnie)
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szynka w kremie warzywnym z lubczykiem

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego.

    Marchewkę, pietruszkę, seler i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek, koper, natkę pietruszki i lubczyk drobno siekamy.

    Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki i smażmy do lekkiego zarumienienia. Następnie mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zawrzenia, ściągamy szum i dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojone warzywa i zioła oraz dodajemy łyżeczkę tymianku.

    Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu aż szynka będzie miękka.

  2. Kiedy mięso będzie już miękkie wyciągamy je, a pozostałość garnka miksujemy za pomocą blendera. Powstały krem doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, dodajemy do niego mięso i jeszcze raz zagotowujemy.

    Szynkę w warzywnym kremie podajemy z pure ziemniaczanym i ulubioną surówką.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 19 maja 2014 musze koniecznie wypróbowac, jest na pewno pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 19 maja 2014 pyszny obiadek :-) lubczyku nie dodawałam ale musze spróbować

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 maja 2014 Szynka z lubczykiem? Nie jadłam.Ale czy pęczek to nie za dużo, on ma specyficzny smak.Do niektórych potraw wystarczy odrobinka. Chyba że ładnie zgra się smakiem z innymi składnikami. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń