Do góry

Dania główne Przepis na:

Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 657

Dodano:

Odsłon: 231

Przepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu dnia do zabrania w pojemniku do pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne.Jest naprawdę lekko i pysznie!

Składniki

  • 15 dag kosmosy ryżowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni świeży ogórek
  • ½ młodej cukinii
  • ½ papryki słodkiej czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek cienkiego szczypiorku
  • kilka gałązek melisy cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tabbouleh z quinoa

Przygotowanie


  1. Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut.
    Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy.

  2. Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy.

    Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń