Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 156
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1059
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1185
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12026
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 156
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1059
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1185
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12026
Składniki
Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.