Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlałem bulionem w niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos.
Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

moniia 09 września 2015Zgłoś do usunięcia
Boskie:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 27 sierpnia 2015Zgłoś do usunięcia
Pyszności! :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 27 sierpnia 2015Zgłoś do usunięcia
Przepyszne <3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz