Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12139
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2135
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12139
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2135
Składniki
Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlałem bulionem w niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki.