Przepis na smaczny i aromatyczny, szpinakowy makaron tagliatelle otulony pesto tymiankowo - pietruszkowym. To zielone połączenie to bardzo pożywna i zdrowa propozycja obiadowa, która przeplata smaki ziół z intensywnym aromatem czosnku i owocową nutą sera Rubin i białego wina.
Tagliatelle szpinakowe z tymiankowo - pietruszkowym pesto
Składniki
- szpinakowy makaron tagliatelle
- PESTO
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 60 g orzechów nerkowca
- 60 g sera Rubin
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego wina np. białego Bordeaux
- czarny pieprz
- sól
Składniki
- szpinakowy makaron tagliatelle
- PESTO
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 60 g orzechów nerkowca
- 60 g sera Rubin
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego wina np. białego Bordeaux
- czarny pieprz
- sól

Etapy przygotowania
Ser Rubin ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy aby uwolnił swój smak i aromat. Orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy. Tymianek i natkę pietruszki delikatnie siekamy. Następnie do rozdrabniacza dodajemy: - posiekane zioła - 3 ząbki czosnku - uprażone nerkowce - starty Rubin - 2 łyżki białego wina - 1/3 szklanki oliwy z oliwek i miksujemy. Po chwili (cały czas miksując) dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy z powrotem do garnka, a następnie mieszamy z przygotowanym pesto. Całość wykładamy na talerze, posypujemy dodatkowo serem i dekorujemy zieleniną. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 136
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 136



Składniki
- szpinakowy makaron tagliatelle
- PESTO
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 60 g orzechów nerkowca
- 60 g sera Rubin
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego wina np. białego Bordeaux
- czarny pieprz
- sól
Ser Rubin ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy aby uwolnił swój smak i aromat. Orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy. Tymianek i natkę pietruszki delikatnie siekamy. Następnie do rozdrabniacza dodajemy: - posiekane zioła - 3 ząbki czosnku - uprażone nerkowce - starty Rubin - 2 łyżki białego wina - 1/3 szklanki oliwy z oliwek i miksujemy. Po chwili (cały czas miksując) dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy z powrotem do garnka, a następnie mieszamy z przygotowanym pesto. Całość wykładamy na talerze, posypujemy dodatkowo serem i dekorujemy zieleniną. Życzę smacznego! :)
Zielone pyszności :)
Ale apetyczne ta twoja Tagiatella,:)
Dziękuję bardzo. Ja również pozdrawiam i życzę miłej nocy :)