Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam makarony, ponieważ szybko możemy wyczarować z nich pyszne dania. Dzisiaj przepis na aromatyczny i błyskawiczny w przygotowaniu makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, brązowymi pieczarkami oraz suszonymi pomidorami. To proste i niezwykle smaczne połączenie, które skradło serca moich kubków smakowych :)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12286
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1520
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 121
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12286
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1520
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 121
Składniki
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy je do momentu odparowania z nich nadmiaru wody. Następnie dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Całość doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. * Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.
Wędzonego łososia podgrzewamy w piekarniku. Pozbawiamy go skóry, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do na około 2 - 3 minuty do dobrze nagrzanego piekarnika. Makaron odcedzamy, mieszamy z zawartością patelni, dodajemy kawałki łososia, wykładamy na talerze i gotowe!
Makaron przed podaniem możemy posypać ulubioną zieleniną np. natką pietruszki.