Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1011 Ocena: 28159

Dodano:

Odsłon: 4455

Uwielbiam makarony, ponieważ szybko możemy wyczarować z nich pyszne dania. Dzisiaj przepis na aromatyczny i błyskawiczny w przygotowaniu makaron tagliatelle z łososiem wędzonym na gorąco, brązowymi pieczarkami oraz suszonymi pomidorami. To proste i niezwykle smaczne połączenie, które skradło serca moich kubków smakowych :)

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 150 g wędzonego na gorąco łososia
  • 10 brązowych pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

  2. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy je do momentu odparowania z nich nadmiaru wody. Następnie dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Całość doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem.

    * Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.

  3. Wędzonego łososia podgrzewamy w piekarniku. Pozbawiamy go skóry, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do na około 2 - 3 minuty do dobrze nagrzanego piekarnika. Makaron odcedzamy, mieszamy z zawartością patelni, dodajemy kawałki łososia, wykładamy na talerze i gotowe!

  4. Makaron przed podaniem możemy posypać ulubioną zieleniną np. natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Beniaroza 17 lutego Nagrzewanie piekarnika aby podgrzać 150gram łososia przez 2 minuty wydaje mi się bezcelowe.
Strata energii. Można go przecież dorzucić na koniec na patelnię.
A tak to przepis ciekawy,u mnie do wypróbowania.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 lutego Wygląda bajecznie, aż grzech jeść tak pięknie podane danie :) Pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń