Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem

Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4388

Dodano:

Odsłon: 12161

Osobiście uwielbiam makarony. Dzisiaj proponuję bardzo szybkie danie. (nie licząc czasu marynowania). Makaron wspaniale komponuje się z dobrze doprawionym kurczakiem, a całość dopełnia bardzo aromatyczny sos. Danie warto posypać uprażonym słonecznikiem łuskanym, co jeszcze bardziej podkreśli jego wyjątkowość

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w duża kostkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą kebab/gyros i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać olej i marynować przynajmniej 1 godzinę w lodówce.

  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu (powinien być al dente).

  3. Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzaną patelnie, smażyć przez chwilę.

  4. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć do miękkości mięsa.

  5. Następnie dodać pesto i wszystko dokładnie wymieszać, chwilkę pogotować.

  6. Pod koniec gotowania dodać ugotowany odcedzony makaron, wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  7. Gotowe danie można posypać uprażonym na patelni słonecznikiem łuskanym.

    Podawać z brokułem/marchewką ugotowanym/ą na parze.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń