Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, pieczone, drobiowe podudzia z niespodzianką. Polecam!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4565
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 7826
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3048
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 633
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4565
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 7826
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3048
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 633
Składniki
Mięso myjemy, osuszmy, lekko solimy i odstawiamy na chwilę. Zabieramy się za nadzienie do kurczaka: Serek kanapkowy solimy, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy na jednolitą masę. Teraz bierzemy nasze podudzia i kolejno w każdym z nich (za pomocą noża) podważamy skórkę, jednocześnie nakładając pod nią farsz serowy. Powinno wejść około łyżki farszu do każdej porcji mięsa. Dodatkowo pod skórkę wkładamy ser pleśniowy.
Podudzia oprószamy pieprzem, mieloną papryką, kurkumą i układamy na blaszce (najlepiej użyć tej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 30 minutach można zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Po włożeniu mięsa do piekarnika zabieramy się za przygotowanie sosu: Ogórka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy na kilka minut, aby puścił wodę. Jogurt ucieramy z serem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odciśniętego z wody ogórka. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą.
Smacznego.