Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, pieczone, drobiowe podudzia z niespodzianką. Polecam!
Polecam.
Odsłon: 264
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 124
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5931
Polecam.
Odsłon: 264
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 124
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5931
Składniki
Mięso myjemy, osuszmy, lekko solimy i odstawiamy na chwilę. Zabieramy się za nadzienie do kurczaka: Serek kanapkowy solimy, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy na jednolitą masę. Teraz bierzemy nasze podudzia i kolejno w każdym z nich (za pomocą noża) podważamy skórkę, jednocześnie nakładając pod nią farsz serowy. Powinno wejść około łyżki farszu do każdej porcji mięsa. Dodatkowo pod skórkę wkładamy ser pleśniowy.
Podudzia oprószamy pieprzem, mieloną papryką, kurkumą i układamy na blaszce (najlepiej użyć tej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 30 minutach można zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Po włożeniu mięsa do piekarnika zabieramy się za przygotowanie sosu: Ogórka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy na kilka minut, aby puścił wodę. Jogurt ucieramy z serem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odciśniętego z wody ogórka. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą.
Smacznego.