Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie dyniowe curry

Tajskie dyniowe curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 391

Tajskie dyniowe curry z warzywami to doskonałe bezmięsne danie. Dość ostre, aromatyczne, niezwykle bogate, pożywne i smaczne – nie bez przyczyny kuchnia Tajlandii w całym świecie słynie z owej “smaczności”. Bazą gęstego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, a w sosie zanurzone są ziemniaki i zielony groszek. Doskonałe dopełnienie potrawy stanowią podane na wierzchu podsmażone boczniaki. Ostrość dania można regulować ilością dodanej czerwonej pasty curry. Tajskie dyniowe curry najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Składniki

  • 1 kg puree z pieczonej dyni
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki, ósemki, dużą kostkę
  • kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
  • 2 szalotki lub nieduże cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm), obranego i utartego
  • 2-4 łyżki czerwonej pasty curry (to gotowa tajska pasta, średnio ostra)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 400 g mrożonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g boczniaków pociętych w paski
  • odrobina soli do boczniaków
  • pęczek natki kolendry lub pietruszki
  • ugotowany ryż do podania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tajskie dyniowe curry

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obgotuj przez około 10 minut we wrzątku. Mają być al dente. Odcedź je.

  2. Na oleju podsmaż posiekane szalotki, imbir i czosnek. Dodaj pastę curry (ja użyłam tylko 2 łyżek pasty, a i tak potrawa była raczej ostra, więc dodawaj pastę curry ostrożnie i stopniowo), cukier i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Do rondla dodaj ziemniaki i groszek oraz bulion, mus z dyni i szczyptę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną.

  3. Dodaj mleczko kokosowe i już nie gotuj, tylko delikatnie podgrzej potrawę. Spróbuj jeszcze i dopraw solą do smaku.

  4. Na oddzielnej patelni, na oleju podsmaż pocięte w paski boczniaki, przypraw je delikatnie solą.

  5. Podawaj curry z porcją grzybów na wierzchu, posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki, z gotowanym ryżem (najlepiej jaśminowym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń