Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajskie dyniowe curry z warzywami to doskonałe bezmięsne danie. Dość ostre, aromatyczne, niezwykle bogate, pożywne i smaczne – nie bez przyczyny kuchnia Tajlandii w całym świecie słynie z owej “smaczności”. Bazą gęstego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, a w sosie zanurzone są ziemniaki i zielony groszek. Doskonałe dopełnienie potrawy stanowią podane na wierzchu podsmażone boczniaki. Ostrość dania można regulować ilością dodanej czerwonej pasty curry. Tajskie dyniowe curry najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6510
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6510
Składniki
Ziemniaki obgotuj przez około 10 minut we wrzątku. Mają być al dente. Odcedź je.
Na oleju podsmaż posiekane szalotki, imbir i czosnek. Dodaj pastę curry (ja użyłam tylko 2 łyżek pasty, a i tak potrawa była raczej ostra, więc dodawaj pastę curry ostrożnie i stopniowo), cukier i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Do rondla dodaj ziemniaki i groszek oraz bulion, mus z dyni i szczyptę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną.
Dodaj mleczko kokosowe i już nie gotuj, tylko delikatnie podgrzej potrawę. Spróbuj jeszcze i dopraw solą do smaku.
Na oddzielnej patelni, na oleju podsmaż pocięte w paski boczniaki, przypraw je delikatnie solą.
Podawaj curry z porcją grzybów na wierzchu, posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki, z gotowanym ryżem (najlepiej jaśminowym).