Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta brokułowa to jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu zapiekanej z warzywami i serem. Nie wymaga szykowania ciasta kruchego, dzięki czemu wystarczy zaledwie 15 minut przygotowań i 40 minut w piecu, by podać tę wyjątkową propozycję dla całej rodziny. To danie z pewnością odczaruje to niezbyt lubiane, szczególnie przez najmłodszych, warzywo. Dodatek aromatycznego i wyrazistego sera cheddar podkreśla smak i spaja ze sobą wszystkie produkty. Złoty, lekko przypieczony wierzch zapiekanki dodaje przyjemnej chrupkości.
średnica formy: 22 cm
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 290
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1055
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4106
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 290
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1055
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4106
Składniki
Brokuł podziel na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa. Włóż je do mikrofalówki na 2 minuty pod przykryciem z mokrego ręcznika kuchennego lub zblanszuj w gorącej wodzie i odcedź.
Cebulę drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, tarty ser, mleko, sól, pieprz i jajka na jednolitą masę. Następnie dodaj brokuły i cebulę. Wymieszaj.
Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza.
Piecz danie przez 40-45 minut, do ładnego zezłocenia.
Tartę brokułową podawaj na ciepło, po 5 minutach odpoczynku. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.