Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta do wykonania tarta na cieście francuskimi, z sardelami, które nadają potrawie wyrazistości. Polecam!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22769
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45467
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22769
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45467
Składniki
Przygotować formę do tarty, wyłożyć ją ciastem francuskim. Na cieście rozsmarować pastę z bakłażana. Następnie ułożyć plastry, obranej wcześniej, cukinii. Całość posolić, posypać czarnym, mielonym pieprzem. Kolejny krok to ułożenie, na plastrach cukinii, filetów z anchois oraz cebuli pokrojonej w piórka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 25 minut. W czasie pieczenia tarty, przygotowujemy sos: Śmietanę ucieramy z żółtkiem, następnie dodajemy musztardę. Całość mieszamy.
Po 25 minutach pieczenia nasza tarte wyciągamy z piekarnika, zalewamy sosem śmietanowo- jajecznym, posypujemy tartym parmezanem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Smacznego.
Uwaga: Użyłam gotowej pasty z bakłażana, ale można ją zastąpić świeżym bakłażanem. Wówczas bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy suszonym oregano, podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek. Gdy bakłażan będzie miękki, studzimy go, następnie wykładamy na ciasto francuskie.