Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna tarta z leśnych grzybów. Podczas pieczenia jej przyjemny aromat unosi się po całym domu. Doskonale sprawdzi się na obiad lub przekąskę. Można serwować ją na ciepło zaraz po przyrządzeniu lub na zimno. Do przygotowania tej tarty możecie wykorzystać dowolne grzyby np.: podgrzybki, borowiki, maślaki czy kurki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na tartę. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Grzyby płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i osuszamy. Małe grzyby pozostawiamy w całości. Duże kroimy na mniejsze kawałki.
Patelnię rozgrzewamy, roztapiamy klarowane masło. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoty kolor. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do cebuli pod koniec smażenia.
Grzyby przerzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, podsmażamy do zarumienienia. Do podsmażonych grzybów dodajemy boczek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy jajka. Składniki mieszamy. Gotową mieszankę przelewamy do przestudzonych grzybów z boczkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Formę na tartę smarujemy masłem. Z lodówki wyciągamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Rozwałkowanym ciastem wyklejamy spód i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (pieczemy do delikatnego zarumienienia).
Na spód tarty wylewamy nadzienie. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut.
Upieczoną tartę dekorujemy świeżą natką pietruszki.