Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z warzywnymi dodatkami zaskoczy Was pięknymi kolorami. W smaku idealna, na święta Wielkanocne, ciekawa niebanalna.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 686
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34685
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1017
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 686
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34685
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1017
Składniki
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej (średnica, ok 24 cm) Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.
Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii. Smacznego :)