Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta koperkowa z jajkami i brokułami

Tarta koperkowa z jajkami i brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 383

Dodano:

Odsłon: 4942

Tarta z warzywnymi dodatkami zaskoczy Was pięknymi kolorami. W smaku idealna, na święta Wielkanocne, ciekawa niebanalna.

Składniki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • pozostałe:
  • 200 g ugotowanych na parze brokuł
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 6 małych wysmażonych pieczarek
  • 10 zielonych oliwek
  • listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami

Przygotowanie

  1. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej (średnica, ok 24 cm)
    Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.

  2. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.

  3. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną.

    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.

  4. Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń