Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta lotaryńska czyli klasyka kuchni francuskiej. Kruche ciasto z wybornym jajecznym nadzieniem. Pochodzi z Lotaryngii, gdzie przygotowuje się ją już do XVI wieku. Najbardziej tradycyjny kisz lotaryński przygotowuje się się farszem wykonanym z jajek, śmietany i wędzonego boczku. Dziś popularnym dodatkiem są też por czy szpinak. Zapraszam na moją wersję z cebulą i porem.
Forma do tarty
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 381
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7620
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13414
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 381
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7620
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13414
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Składniki
Ciasto: Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Boczek się wytopi - powinien być średnio wysmażony, chrupiący, ale nie twardy. Do boczku dodajemy pokrojone cebule i pora. Smażymy, aż warzywa zmiękną, często mieszamy. Boczek z warzywami odstawiamy do ostygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do masy jajecznej dodajemy ostudzony boczek z cebulą i porem. Wracamy do ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, podsypując mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem. Dobrze obciążyć tartę - ułożyć na niej papier do pieczenia i wysypać fasolę, lub specjalne kamienie do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę, zdejmujemy obciążenie. Na podpieczoną tartę wylewamy farsz i rozkładamy równomiernie. Całość posypujemy startym serem Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć opcję grilla, aby przypiec górę. Tartę podajemy na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze się kroi i smakuje wyśmienicie!