Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z mielonych orzechów włoskich z kalafiorem, serem i babką płesznik. Nieco zmieniony przepis z książki "Kalafior to król".
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 476
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1565
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 345
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 476
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1565
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 345
Składniki
Z tego przepisu zrobicie tartę o wymiarach 30x18cm. Ciasto: Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5-6mm (podsypując mąką) i wykładamy do foremki. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku Ciasto się dość mocno kruszy, ale spokojnie możecie zakleić powstałe dziury kawałkami ciasta. Wyklejamy boki, dół dziurkujemy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut.
Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy (wkładamy do gotującej się wody na ok 6 minut - powinny być miękkie). Ser trzemy na tarce. Jajka ubijamy i mieszamy z przyprawami. Na podpieczoną tartę wykładamy ponad połowę startego sera. Układamy różyczki kalafiora. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy resztą sera i babką płesznik. Dopiekamy kolejne 20 minut w 200 stopniach.
Tartę możemy podawać na ciepło lub zimno (na zimno łatwiej się kroi).