Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z mielonych orzechów włoskich z kalafiorem, serem i babką płesznik. Nieco zmieniony przepis z książki "Kalafior to król".
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21256
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 142
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 317
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 423
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21256
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 142
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 317
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 423
Składniki
Z tego przepisu zrobicie tartę o wymiarach 30x18cm. Ciasto: Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5-6mm (podsypując mąką) i wykładamy do foremki. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku Ciasto się dość mocno kruszy, ale spokojnie możecie zakleić powstałe dziury kawałkami ciasta. Wyklejamy boki, dół dziurkujemy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut.
Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy (wkładamy do gotującej się wody na ok 6 minut - powinny być miękkie). Ser trzemy na tarce. Jajka ubijamy i mieszamy z przyprawami. Na podpieczoną tartę wykładamy ponad połowę startego sera. Układamy różyczki kalafiora. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy resztą sera i babką płesznik. Dopiekamy kolejne 20 minut w 200 stopniach.
Tartę możemy podawać na ciepło lub zimno (na zimno łatwiej się kroi).