Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta orzechowa z kalafiorem

Tarta orzechowa z kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 2545

Dodano:

Odsłon: 2273

Krucha tarta z mielonych orzechów włoskich z kalafiorem, serem i babką płesznik. Nieco zmieniony przepis z książki "Kalafior to król".

Składniki

  • Tarta:
  • Mąka owsiana - 100g
  • Mąka krupczatka - 150g
  • Mielone orzechy włoskie - 50g
  • jajko - 1szt
  • Masło (zimne) - 130g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • Kalafior - 450g
  • Ser żółty - 180g
  • Jajko - 3 szt
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
  • gałka muszkatołowa, cząber suszony
  • Do posypania babka płesznik (ewentualnie sezam lub czarnuszka)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta orzechowa z kalafiorem

Przygotowanie

  1. Z tego przepisu zrobicie tartę o wymiarach 30x18cm.

    Ciasto:
    Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5-6mm (podsypując mąką) i wykładamy do foremki. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku Ciasto się dość mocno kruszy, ale spokojnie możecie zakleić powstałe dziury kawałkami ciasta. Wyklejamy boki, dół dziurkujemy widelcem.

    Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut.

  2. Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy (wkładamy do gotującej się wody na ok 6 minut - powinny być miękkie).

    Ser trzemy na tarce. Jajka ubijamy i mieszamy z przyprawami.

    Na podpieczoną tartę wykładamy ponad połowę startego sera. Układamy różyczki kalafiora. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy resztą sera i babką płesznik.

    Dopiekamy kolejne 20 minut w 200 stopniach.

  3. Tartę możemy podawać na ciepło lub zimno (na zimno łatwiej się kroi).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 07 września Dobry pomysł na nietypowe wykorzystanie kalafiora. Ciasto z dodatkiem mielonych orzechów musi być pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń