Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta serowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zakochasz się w delikatnym, aksamitnym nadzieniu ze szwajcarskiego sera i chrupiącej cebuli w kremowej mieszance jajek i śmietany. Podana na ciepło, rozpływa się w ustach, ale równie doskonale smakuje na zimno. Możesz wzbogacić ją o podsmażony boczek, szpinak lub pieczarki. Ta tarta to kwintesencja francuskiej prostoty i elegancji, idealna na każdą porę dnia – od śniadania po wieczorną przekąskę.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 681
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 380
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 99
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 62
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 37
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 681
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 380
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 99
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 62
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 37
Składniki
Przesiej mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Pokrój masło w małe kostki, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy ciasto uzyska formę grudek, wbij żółtko, a po chwili ugniatania, stopniowo dodawaj wodę. Dolej tyle wody, aby ciasto odchodziło od dłoni lub od ścianek miski, było zwarte, ale wystarczająco elastyczne, by uformować kulę. Ciasto w kształcie kuli zawiń w papier lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie przełóż ciasto na stolnicę, lekko spłaszcz i rozwałkuj wałkiem na kształt koła. Umieść ciasto w foremce (23-25 cm), rozciągając ciasto na brzeg foremki, aby powstał rant. Dokładnie wgnieć ciasto palcami, połóż na cieście arkusz papieru do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10-15 minut. Foremkę wyjmij z piekarnika, zdejmij papier i odstaw.
Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i czarny pieprz oraz połowę porcji tartego sera (wymieszaj ser szwajcarski i parmezan).
Na upieczony spód wyłóż podsmażoną cebulę i wylej śmietanowo-serową mieszankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Następnie posyp pozostałym tartym serem i wstaw na kolejne 15-20 minut do piekarnika.
Upieczoną tartę serową wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5-10 minut, wykrawaj równe porcje i podawaj.