Chcesz zaimponować gościom i domownikom podczas Świąt Wielkiej Nocy? Zamiast standardowego obiadu zaserwuj im przepyszną tartę wielkanocną z jajkami. Z pewnością skusi ich wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Można ją podać również na zimno w formie przystawki na wielkanocnym stole. Tarta wielkanocna z jajkami - od czego zacząć? Przygotowanie świątecznej tarty najlepiej zacząć od kruchego ciasta. Można je upiec nawet z 2-3 dniowym wyprzedzeniem. Przechowywane w suchym miejscu zachowa doskonałą świeżość i smak. Spód do tarty wielkanocnej z jajkami wykonaj na bazie mąki krupczatki, zimnego masła, lodowatej wody i szczypty soli. Składniki wystarczy zagnieść, a ciasto schłodzić przez minimum godzinę w lodówce. Następnie schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkowuj na cienki placek o grubości około 4-5 mm i wyściel nim spód i brzegi natłuszczonej formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem, żeby nie podnosiło się podczas pieczenia. Ważna jest również obróbka cieplna. Spód do tary powinniśmy piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - początkowo z obciążeniem przez około 15 minut, następnie bez obciążenia do jego zrumienienia przez kolejne 5 minut. Tarta wielkanocna z jajkami - nadzienie Najprostsze nadzienie do tarty wielkanocnej wykonasz na bazie szynki, żółtego sera, jajek, jogurtu naturalnego i podstawowych przypraw tj. sól i pieprz. Smak nadzienia możesz wzbogacić o dodatek warzyw bądź świeżych ziół. Świetną dekoracją tarty będą ugotowane jajka ułożone jako połówki na górze wypieku.
Tarta wielkanocna z jajkami
Składniki
Spód tarty:
- 250 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g szynki
- 150 z żółtego sera
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 6 jajek
Składniki
Spód tarty:
- 250 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g szynki
- 150 z żółtego sera
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 6 jajek

Etapy przygotowania
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, wlej lodowatą wodę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Formę na tartę wysmaruj masłem, oprósz mąką. Schłodzone ciasto odwiń z folii, stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki pacek na kształt formy. Rozwałkowanym ciastem wylep spód i brzegi formy. Spód ponakłuwaj widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (grzałka góra-dół). Spód wielkanocnej tarty piecz początkowo z obciążeniem przez około 15 minut. Następnie bez obciążenia przez kolejne 5 minut (do delikatnego zrumienienia).
6 jajek ugotuj na twardo - będą one stanowiły dekorację wielkanocnej tarty. Ugotowane jajka przestudź, obierz ze skorupek i pokój na połówki.
Przygotuj nadzienie do tarty wielkanocnej. Szynkę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Składniki połącz w misce. Dodaj jogurt naturalny, surowe jajka, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Całość wymieszaj.
Gotowy farsz przelej na upieczony spód. Na górze wielkanocnej tarty ułóż połówki ugotowanych jajek.
Tartę wielkanocną z jajkami piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 459

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5706
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 459

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5706



Składniki
- 250 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- 250 g szynki
- 150 z żółtego sera
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- 6 jajek
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, wlej lodowatą wodę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Formę na tartę wysmaruj masłem, oprósz mąką. Schłodzone ciasto odwiń z folii, stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki pacek na kształt formy. Rozwałkowanym ciastem wylep spód i brzegi formy. Spód ponakłuwaj widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (grzałka góra-dół). Spód wielkanocnej tarty piecz początkowo z obciążeniem przez około 15 minut. Następnie bez obciążenia przez kolejne 5 minut (do delikatnego zrumienienia).
6 jajek ugotuj na twardo - będą one stanowiły dekorację wielkanocnej tarty. Ugotowane jajka przestudź, obierz ze skorupek i pokój na połówki.
Przygotuj nadzienie do tarty wielkanocnej. Szynkę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Składniki połącz w misce. Dodaj jogurt naturalny, surowe jajka, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Całość wymieszaj.
Gotowy farsz przelej na upieczony spód. Na górze wielkanocnej tarty ułóż połówki ugotowanych jajek.
Tartę wielkanocną z jajkami piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.