Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebula, pieczarki, pomidor, por i do tego kruche ciasto – czy może być lepsze połączenie? Oto prosta i pyszna tarta wielkanocna z pieczarkami.
Forma do tarty 27-29 cm.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 33
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2275
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 33
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2275
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu do tarty. Mąkę przesiej do głębokiej miski, dodaj jajko i sól. Masło pokrój w kostkę (nie musi być drobno). Wszystkie składniki krótko zagniataj, aby ciasto miało konsystencję mokrego piasku. Jeśli tak nie będzie, dodaj odrobinę wody. Uformuj kulę i umieść ją w lodówce na godzinę. Możesz też włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Pieczarki, por i pomidor umyj pod bieżącą wodą. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki także posiekaj. Białą i lekko zieloną część pora pokrój w średniej wielkości kostkę. Pomidor podziel na kilka centymetrowych krążków.
Na odrobinie tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj pieczarki i por. Chwilę podsmaż.
Zimny spód tarty wyciągnij z lodówki lub zamrażalnika. Rozwałkuj i przełóż do formy. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z grzałkami góra i dół. Tak piecz przez 15 minut.
Po wyciągnięciu ułóż na spodzie przygotowany farsz. Równomiernie poukładaj też plastry pomidora.
W małej misce wymieszaj jajka, śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Zalej masą jajeczną tartę i włóż ponownie do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut aż się zetnie.