Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowy pomysł na wielkanocną przekąskę lub danie główne.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4323
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1392
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4323
Składniki
Przygotuj spód do tarty. Przesiej mąkę, dodaj jajko, sól, oraz pokrojone w dużą kostkę zimne masło (prosto z lodówki). Zagniataj ciasto energicznymi ruchami. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku lub kruszonki. Jeśli jest zbyt suche, dodaj 1 łyżkę wody i ponownie wyrób ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 20 minut.
Wyciągnij spód do tarty z lodówki i rozwałkuj go. Wyłóż ciastem spód wybranej formy. Podpiecz spód do tarty przez ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.
W tym czasie zajmij się farszem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pozbądź się też łupinek z czosnku, rozgnieć go i posiekaj drobno. Na patelni podgrzej odrobinę masła, dodaj cebulę wraz z czosnkiem i zeszklij.
Dodaj teraz szpinak i podgrzewaj całość na małym ogniu. Jeśli korzystasz ze świeżego, pamiętaj aby opłukać go pod bieżącą wodą i oderwać łodyżki.
Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser feta pokrój na średniej wielkości kawałki.
W małej miseczce połącz śmietankę wraz z jajkami.
Na podpieczony spód wsyp żółty ser tarty. Na niego ułóż farsz ze szpinakiem, a następnie ser feta. Zalej przygotowaną masą jajeczną.
Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz tak długo, aż tarta się całkowicie zetnie, czyli ok. 20 minut.