Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowy pomysł na wielkanocną przekąskę lub danie główne.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326532
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16916
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5537
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326532
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16916
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5537
Składniki
Przygotuj spód do tarty. Przesiej mąkę, dodaj jajko, sól, oraz pokrojone w dużą kostkę zimne masło (prosto z lodówki). Zagniataj ciasto energicznymi ruchami. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku lub kruszonki. Jeśli jest zbyt suche, dodaj 1 łyżkę wody i ponownie wyrób ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 20 minut.
Wyciągnij spód do tarty z lodówki i rozwałkuj go. Wyłóż ciastem spód wybranej formy. Podpiecz spód do tarty przez ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.
W tym czasie zajmij się farszem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pozbądź się też łupinek z czosnku, rozgnieć go i posiekaj drobno. Na patelni podgrzej odrobinę masła, dodaj cebulę wraz z czosnkiem i zeszklij.
Dodaj teraz szpinak i podgrzewaj całość na małym ogniu. Jeśli korzystasz ze świeżego, pamiętaj aby opłukać go pod bieżącą wodą i oderwać łodyżki.
Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser feta pokrój na średniej wielkości kawałki.
W małej miseczce połącz śmietankę wraz z jajkami.
Na podpieczony spód wsyp żółty ser tarty. Na niego ułóż farsz ze szpinakiem, a następnie ser feta. Zalej przygotowaną masą jajeczną.
Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz tak długo, aż tarta się całkowicie zetnie, czyli ok. 20 minut.