Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowy pomysł na wielkanocną przekąskę lub danie główne.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Przygotuj spód do tarty. Przesiej mąkę, dodaj jajko, sól, oraz pokrojone w dużą kostkę zimne masło (prosto z lodówki). Zagniataj ciasto energicznymi ruchami. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku lub kruszonki. Jeśli jest zbyt suche, dodaj 1 łyżkę wody i ponownie wyrób ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 20 minut.
Wyciągnij spód do tarty z lodówki i rozwałkuj go. Wyłóż ciastem spód wybranej formy. Podpiecz spód do tarty przez ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.
W tym czasie zajmij się farszem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pozbądź się też łupinek z czosnku, rozgnieć go i posiekaj drobno. Na patelni podgrzej odrobinę masła, dodaj cebulę wraz z czosnkiem i zeszklij.
Dodaj teraz szpinak i podgrzewaj całość na małym ogniu. Jeśli korzystasz ze świeżego, pamiętaj aby opłukać go pod bieżącą wodą i oderwać łodyżki.
Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser feta pokrój na średniej wielkości kawałki.
W małej miseczce połącz śmietankę wraz z jajkami.
Na podpieczony spód wsyp żółty ser tarty. Na niego ułóż farsz ze szpinakiem, a następnie ser feta. Zalej przygotowaną masą jajeczną.
Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz tak długo, aż tarta się całkowicie zetnie, czyli ok. 20 minut.