Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z boczkiem i pieczarkami to przepyszny obiad dla całej rodziny, ale też przykład, jak wykorzystać resztki z lodówki. Zarówno boczek, jak i pieczarki, które nie są już pierwszej świeżości, odzyskają swój wspaniały aromat i smak, gdy zapieczesz je w sosie śmietanowo-serowym. Tarta z boczkiem i pieczarkami jest naprawdę apetyczna i trudno się jej oprzeć.
Forma do tarty o średnicy ok. 24-26 cm
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9863
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9863
Składniki
Na początku przygotuj ciasto na tartę: do miski przesiej mąkę, dodaj masło pokrojone w kostkę, wbij jajko i wsyp sól. Składniki zagnieć ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą, a następnie umieść w lodówce na ok. dwie godziny.
W międzyczasie możesz przygotować farsz. Pieczarki obierz lub umyj dokładnie, pokrój w plasterki i podsmaż na patelni na trzech łyżkach masła. Duś na średnim ogniu do momentu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem do smaku. Na osobnej patelni, na łyżce masła, podsmaż cebulę, pokrojoną w pierścienie i zarumień. Tak przygotowane warzywa odstaw i wróć do przyrządzania ciasta.
Gdy miną dwie godziny chłodzenia ciasta w lodówce, dokładnie wysmaruj formę do tarty masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i starannie przenieś do formy. Równomiernie dociśnij ciasto do dna i boków naczynia, a następnie nakłuj je widelcem na całej powierzchni. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego groch lub ceramiczne kulki. Blachę włóż do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 190°C. Następnie wyjmij formę z pieca, usuń papier wraz z obciążeniem i włóż ciasto ponownie do piekarnika na 12 minut, aż lekko się zarumieni.
Gdy podsmażona cebula będzie chłodna, wymieszaj ją ze startym serem żółtym. Wyłóż je na podpieczony spód tarty. Potem posyp podsmażonymi pieczarkami i ułóż na nich równomiernie plastry boczku, pokrojone na mniejsze kawałki.
Całość zalej roztrzepanymi i wcześniej przyprawionymi solą i pieprzem jajkami. Po wlaniu masy piecz tartę z boczkiem i pieczarkami przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj na zimno lub ciepło. Możesz z wierzchu udekorować poszatkowanym szczypiorkiem.